Bergdala Spinnhus

Ropa de letrado - en spansk akademisk dräkt från 1589

eller
om att försöka tolka ett gammalt mönster, utan att ha sett en förlaga


Man tror att Libro de Geometria, Pratica y Traça är den första publicerade mönsterboken i västvärlden. Den skrevs av Juan de Alcega, och publicerades i Madrid 1589. Ett exemplar av boken finns i Victoria and Albert Museum i London.
Den gavs ut på nytt 1979, nu med titeln Tailor's Pattern Book (ISBN 0-903585-31-6). Denna bok består av en del i faksimil, samt ungefär 65 sidor med översättningar och kommentarer.
I boken finns mönster till "Ropa de Letrado", vilket har översatts med "a learned man's gown" (en lärd mans rock). Eftersom jag ägnar mig åt akademisk dräkt, fann jag det oemotståndligt att försöka sy en sådan.
Såhär ser mönstersidan ut, med text och allt:
mönstersidan ur Alcega

Det första problemet var att förstå mönstret... vilken del är vilken? Mönsterdelarna blir identifierade:
delarna identifierade

Sedan gällde det att förstå alla underliga bokstäver och tecken. Lyckligtvis finns en förklaring: de gemena bokstäverna anger mått. Boken innehåller en tabell för konvertering både till bara (det mått man använde i Kastilien - en bara är 85 cm) och direkt till centimeter.

Nästa fråga var förstås hur bitarna skulle sitta ihop, framför allt hur ärmen skulle sys och sättas i. Ingenstans kunde jag hitta en bild på en färdig Ropa, men i Janet Arnolds bok Patterns of Fashion 1520-1620 (ISBN 0-333-38284-6) finns en teckning av ett liknande plagg, från en spansk bok från 1618 (till höger). Om man jämför mönsterdelarna är det egentligen bara huvan som skiljer från Alcega.

teckning ur Arnolds bok
huvan är mycket liten
Alcegas huva är väsentligt mindre än den på Arnolds teckning, nästan orimligt liten.
Arnold skriver också att sömmen på ärmen skall sitta mot baksidan av ärmhålet.
Av teckningen framgår att överdelen av ärmen ska falla som en påse, så nederdelen måste alltså hissas upp. Hur jag än försöker, blir ärmen orimligt lång. Det slutade med att jag kortade av delen nedanför påsen - ärmen är ändå lång.

Till höger ses ärm-"påsen".
ärmens påsiga överhäng
oket är för bredaxlade
Oket är vidare än de flesta axlar.
Jag fuskade lite med vidden också, för att bättre kunna utnyttja det tyg jag använde. I min Ropa är fållen bara 460 cm - om jag rätt förstått Alcegas måttsättning borde den ha varit 567 cm.

Till höger ses Prospero (från Shakespeares Stormen) iklädd min Ropa de Letrado, också försedd med en trollstav av glas. (Ariel i bakgrunden.)
(Se fler bilder från utställningen "Shakespirationer" under kläder på lek)
Ropan fick klä Prospero
Prospero bakifrån

Bergdala Spinnhus
Bergdala 27
365 92 Hovmantorp
kerstin@bergdalaspinnhus.com

www.bergdalaspinnhus.com